Fail again… Fail better!

Avui una amiga ha posat aquest missatge a Facebook “Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.”
He recordat que amb l’Andrea i la Núria ens vam comprar tres samarretes idèntiques amb la mateixa frase… just després de superar els obstacles de 2n de carrera (per mi va ser el pitjor any, no sé si per la carrera o per la vida, probablement per les dues coses).

Avui he buscat de qui és la frase i és del premi Nobel en Literatura de 1969 – el poeta i escriptor- Samuel Becket (http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Beckett) i rellegint-la l’he entès diferent de com l’entenia fins ara…
M’he adonat que al text, quan formula la idea de seguir-ho intentant per tal de “fracassar millor”, el text demostra que qualsevol declaració de la negativitat és sempre immediatament oberta a la recuperació com una positivitat, ja que en fallar completament constituiria una mena d’èxit.

El fracàs en si mateix no és una sensació positiva -encara que tots sabem que també s’aprèn dels fracassos- temem i odiem el fracàs!
Crec que el concepte de “fracàs” té diferents significats i diferents matisos en ell mateix. Les situacions poden girar-se i capgirar-se i els fracassos poden aparèixer en qualsevol moment (sigui el nostre en els nostres llocs de treball, relacions, amistats,…). Un fracàs és una sensació horrible…. No el podem acceptar de cap manera, a vegades… ni tractem de fer-ho!!
Sempre he temut els fracassos i m’he passat la meitat del temps no fent res (evitant-los però sense moure’m) o no prenent decisions i quedant-me quieta esperant…. De petita temia fracassos en els exàmens. Durant els primers anys de carrera vaig arribar a pensar que no acabaria mai ja que em costava molt! Amb el pas de dies, les pors al fracàs tenen noves cares, noves formes. Els exàmens han canviat de carrera i futur… després tens por al fracàs d’una relació per la que has apostat durant anys! por a que no surti bé un projecte o una empresa… cada dia una cosa nova!
Ningú està realment lliure de la “por al fracàs”.

Llegim de nou, “Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.” (“Sempre  intentava. Sempre fallava. No passa res. Intentar-ho de nou. Fallar de nou. Fracassar millor.”)
Així que el punt és que en fallar ho has de tornar a provar, encara que tornis a fallar, has de tenir en compte que has fallat, però cal prendre mesurs i tornar-hi per fer-ho cada cop “millor”.

I és que les penúltimes paraules són la millor part de la cita. Probablement avui en dia -i amb el positivisme que s’intenta inculcar actualment- el lector s’espera un tipus de missatge positiu de posar fi a la frase/reflexió. Però no!!!! diu: fracassar de nou. Ara, jo dic, ep! que en tornar-ho a intentar ningú ens ha garantit l’èxit encara. És possible que tornis a fallar! X vegades, n vegades… Podem sentir-nos desmotivats o fins i tot indignats en aquest punt.
Però si ho pensem… està clar que… podem tornar a fallar! No és cert? Tots ens hem tingut experiències que proven això, no?
Canviant de tema, en comptes d’acabar amb una analogia o un sinònim de la paraula “èxit” no??? doooooooooncs no: fracassar millor!
Sí, és clar que hi pot haver millors formes d’acabar la frase… encar que no dóna un missatge negatiu del tot també sembla que convidi a re-fracassar en tornar-ho a intentar, fins i tot, promet una altra cosa un fracàs sí!!! però aquest cop… un millor fracàs!! Mai pensem en aquesta possibilitat. A vegades… ens rendim i al final ens donem per vençuts!

Per per acabar modifico la frase:

Pregunta: “Ho has intentat alguna vegada?”

Jo: Sí, de vegades … no sempre…

Pregunta: “Alguna vegada has fallat?”

Jo: Sí… però no vull fer-ho de nou ..

Pregunta: “No importa. Intenta-ho de nou. ”

Jo: Per què?

Pregunta: “Falla de nou”

Jo: “Com fer-ho?”

Samuel: “Fracassa millor”

Samuel Beckett ens mostra que fins i tot en el fracàs hi ha possibilitats de fer-ho millor. Que res ens impedeix aconseguir el que desitgem.
Fins i tot si ho fem fallar, haurem de recordar que les coses sempre es poden fer millor!

Us deixo aquest vídeo que em va recomanar un professor de l’institut, en Luis Inclán, el dia que vaig estrenar el bloc.
Crec que mostra perfectament el que vull dir.

Avui també és debat el tema dels Castells per les dues caigudes que hi han hagut a Gràcia i a Tarragona ahir i avui respectivament. Espero que els afectats es recuperin aviat.

Us convido a deixar les vostres reflexions aquí!
Fins aviat!

Anuncis

2 pensaments sobre “Fail again… Fail better!

 1. Lluís diu:

  L’enhorabona pel post, Marina! I gràcies per la citació… Com ens convides a deixar-hi reflexions, et faig la meva:
  Les paraules de Samuel Beckett, sobretot el final, el trobo massa negatiu: allò de ‘fracassar millor’ l’interpreto com enfonsar-se definitivament en el pou. I, de pasada, ho veig d’alguna manera, contraposat al tarannà del teu blog. En canvi, el video manifesta la visió optimista de qui no es conforma amb el fracàs, sinò que torn a a lluitar… i s’en surt!
  De totes maneres, això només són reflexions que em surten arrel de les frases d’en Beckett, per una altra banda, esplèndid escriptor.
  Segueixo puntualment el teu blog i ho disfruto. Salutacions cordials.

  • Marina diu:

   De fet el que volia dir la idea és que es tractava de fe-ho cada cop millor hehehe anar-ho millorant fins que surti. I quan has fracassat sí que hi ha la por a fracassar però encara que fracassis ho has de seguir intentant.

   El vídeo havia de quedar al fianl, aquesta era la idea però queda al principi i potser costa més d’entendre…

   Moltes gràcies per la reflexió i per les col·laboracions!!! hi estic bastant d’acord!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s